BOLI SME POZRIEŤ INTEGRAČNÉ CENTRÁ V PRAHE

Minulý týždeň, 23.-25.augusta 2023, navštívil náš tím Rifugio niekoľko integračných centier v Prahe, v Českej republike 🇨🇿. Integrační centrum Praha / Integration centre Prague nám predstavilo migračné politiky a štatistiky za celú ČR a Prahu, kde počet cudzincov tvorí približne štvrtinu obyvateľstva, pričom je najviac Ukrajincov 🇺🇦, Rusov 🇷🇺 a Vietnamcov 🇻🇳. Veľmi nás zaujal program kurzov českého jazyka, podmienky a delenie skupín na slovansky a neslovansky hovoriacich pre efektívnejšie učenie. V Českej republike si tiež každý cudzinec s pobytom viac ako 9️⃣0️⃣ dní musí spraviť kurz kultúrnej orientácie v rozsahu 4 hodín.

🔵Poradna pro integraci Praha nás privítala v prítomnosti hojného počtu sociálnych a medzikultúrnych pracovníkov, právnika a aj pani riaditeľky. Na stretnutí sa osobitá pozornosť venovala Štandardom kvality v sociálnych službách cudzincom, legislatíve a aj štruktúre úradov. V Českej republike je hlavným orgánom zodpovedným za migráciu a azyl Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnútra, ktorý má na starosti celú agendu osôb s medzinárodnou ochranou a tiež Státny integračný program, ktorý trvá 1️⃣2️⃣ mesiacov.

🔵 V SIMI (Sdružení pro integraci a migraci) sme sa dozvedeli o práci interkultúrnych pracovníkov, ktorí okrem komunitného tlmočenia, medzikultúrnej mediácie alebo kurzov sociokultúrnej orientácie poskytujú aj základné sociálne a právne poradenstvo v oblasti pobytu migrantov. Pre tento účel bola založená Asociace pro interkulturní práci, ktorá má dobre vypracovaný Etický kodex interkulturního pracovníka a Slovník, viac o tom je možné si prečítať na webovej stránke Asociace: https://interkulturniprace.cz/. Veľmi odporúčame aj Manuál lokálnej integrácie, ktorý si môžete stiahnuť tu:

https://www.migrace.com/…/docs/manual_simi_1612778687.pdf

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Populárne články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *