Deň utečencov 2023

Dňa 20. júna 2023 sa bude sláviť Deň utečencov po celom svete. Tento deň pripomína naliehavosť situácie tisícov ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy a hľadať útočisko v iných krajinách kvôli vojne, násiliu a perzekúciám. V súčasnosti predstavuje počet utečencov na celom svete vyše 32,5 miliónov ľudí (dáta: 2023, UNHCR), pričom 72% z nich pochádza z 5 krajín: Sýria, Venezuela, Ukrajina, Afganistan a Južný Sudán a viac ako 69% utečencov žije v krajinách susediacich s krajinami ich pôvodu.

V polovici roka 2022 predstavoval celkový počet utečencov na Slovensku 1 046 osôb (dáta: 2023, The World Bank Group), z ktorých väčšina pochádza z Afganistanu, Iraku a Sýrie. Osobitnú skupinu tvorili utečenci z Ukrajiny so statusom dočasného útočiska a v súčasnosti predstavujú 114 000 osôb (dáta: UNHCR, Government). Ich integrácia do slovenskej spoločnosti predstavuje výzvu pre vládu aj občiansku spoločnosť. Je dôležité poskytnúť im podporu a vytvoriť pre nich prostredie, v ktorom sa môžu cítiť bezpečne a žiť svoj život aktívne. Pri príležitosti Dňa utečencov organizuje Slovenská humanitná rada, spolu s ostatnými partnermi, k tomu relevantné podujatie. To sa uskutoční v sobotu 17.6.2023

Posolstvom tohto ročníka v Bratislave a Košiciach je „Nádej ďaleko od domova – svet aj pre utečencov“, preto sa oslavy zameriavajú na to, aby ukázali dôvody a spôsoby ako môže svet urobiť viac pre začlenenie utečencov, dodať im nádej, možnosti, komunikovať potrebu, hľadať riešenia a ukázať prínos inklúzie.

Pri tejto príležitosti Slovenská humanitná rada, Nadácia Milana Šimečku a Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) spoluorganizujú sériu podujatí. 17. júna spolu v Bratislave oslávime tento deň na Tyršáku a Dáždnikovým pochodom.

17. júna sa bude oslavovať Svetový deň utečencov aj v Košiciach. Slovenská humanitná rada, Mareena a UNHCR prichystajú v priestoroch Tabačka Kulturfabrik pestrý program, na ktorom budú rôzne diskusie, workshopy aj dobré jedlo. Tento deň si pripomenú Dáždnikovým pochodom, pričom dáždniky budú zabezpečené UNHCR alebo sa dá priniesť svoj vlastný.

Čo symbolizuje Dáždnikový pochod?

Dáždnik je záchrana, istota a pomocník v núdzi. Preto ho ako štít a ochranu symbolicky rozprestierame nad tými, ktorí to potrebujú. Nielen na Slovensku, ale po celom svete Dáždnikové pochody upozorňujú ako veľmi sú ľudia na úteku zraniteľní a potrebujú našu pomoc.

Pozývame všetkých, aby sa k nám pridali a ukázali svoju podporu pre utečencov v našom meste a na celom svete. Každý malý krok môže pomôcť zlepšiť situáciu pre tých, ktorí boli nútení opustiť svoj domov a musia hľadať nový, ďaleko od svojich blízkych.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Populárne články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *